Довідкова інформація

Медичні дієти

Дієта є одним з важливих методів лікування при багатьох захворюваннях, а при таких, як цукровий діабет легкого перебігу, аліментарне ожиріння - єдиним. При лікувальному харчуванні має значення не тільки правильний підбір продуктів, але і дотримання технології кулінарної обробки, температура споживаної хворим їжі, кратність і час прийому їжі.

Загострення багатьох захворювань пов'язані з різними порушеннями в харчуванні: порушення в дієті при цукровому діабеті приводять до різкого підвищення цукру в крові, до сухості в роті, посилення спраги, прогресує жирова інфільтрація печінки і підшлункової залози; хронічного панкреатиту після вживання жирної сметани, млинців, алкогольних напоїв, смажених страв; підвищення артеріального тиску у хворих, які страждають на гіпертонічну хворобу, спостерігається при вживанні солоної їжі, яка призначається при цьому лікування мало ефективна.

У всіх лікувально-профілактичних і санаторно-курортних установах користуються номерною системою дієт. Багато з них мають кілька варіантів, наприклад: 1а, 1б, 7а, 7б, 7в, 7г. Так як ці дієти зустрічаються в стаціонарах і санаторіях, ми знайомимо вас з ними, зберігши нумерацію з вказівкою тих захворювань, при яких вони призначаються.

Якщо загострення захворювання пройшло і хворий повернувся до активного способу життя, загальні принципи дієти не повинні мінятися: перш за все це стосується продуктів, що виключаються з харчування, але можна розширити способи кулінарної обробки (гасити, запікати після відварювання), включити овочі домашнього консервування. Нестача вітамінів можна компенсувати готовими аптечними формами (гексавіт, декамевіт, гентавіт і т.д.), відваром шипшини, пшеничних висівок. У всіх дієтах заборонені алкогольні напої, в індивідуальних випадках питання про їх вживання вирішує лікуючий лікар.

При поєднанні у одного хворого двох захворювань, що вимагають дієтичного харчування, призначається харчування з дотриманням принципів обох дієт. Так, при загостренні виразкової хвороби у хворого з цукровим діабетом, призначається дієта N1, але з виключенням всіх продуктів, непридатних при цукровому діабеті.

Стіл № 1. Показаний при виразковій хворобі шлунка і 12-палої кишки, протягом 6-12 міс. після загострення, а також при гастритах з підвищеною кислотністю

Склад:

протерті молочні та овочеві (крім капусти), круп’яні слизові супи (але не м’ясні і рибні);

овочі у вареному подрібненому (пюрированном) вигляді або у вигляді парових пудингів;протерті каші з маслом, молоком;

відварене мізерне м’ясо, відварна риба нежирних сортів (тріска, окунь, щука), м’ясні, рибні парові котлети, курка відварена без шкірки;

вершкове, оливкова, олія; молоко, кисле молоко некисла, вершки, свіжий нежирний, краще протертий сир, некисла сметана;

некруті яйця або у вигляді парових омлетів;

білий черствий хліб, білі несдобные сухарі;

солодкі сорту ягід і фруктів, овочеві, фруктові, ягідні соки, настій шипшини, киселі, компоти із солодких ягід, фруктів в протертому вигляді, цукор, варення, чай, какао — слабкі, з молоком.

В міру поліпшення загального стану їжу дають у вареному, але не протертому вигляді.

Поварену сіль обмежують до 8 м. Додають вітаміни А, С, групи В.

Їжу беруть часто 5-6 разів на добу, добре її пережовуючи; слід уникати занадто гарячою або занадто холодної їжі.

Стіл № 1а. Показаний при загостреннях виразкової хвороби, загостреннях хронічного гастриту з підвищеною кислотністю

Состав:

молоко (4-5 склянок), слизові круп'яні, наприклад манні, молочні або з пшеничних висівок супи з маслом; каші рідкі, протерті, молочні;

яйця всмятку (2-3 рази на день) або у вигляді парових омлетів;


парові суфле з худих сортів риби, м'яса; вершкове несолоне (70-80 г в день) або оливкова олія (додавати до страв), вершки;

киселі ягідні, фруктові (некислі) і молочні, морквяний, фруктовий соки, відвар шипшини, слабкий чай з молоком (цукор до 50 г в день).


Сіль обмежити до 5-8 г (пам'ятаєте, що 3-5 г солі міститься в продуктах, 5-8 г - у хлібі), вільної рідини не більше 1,5 л. Додатково вітаміни А, С, групи В (В1, В2, РР).

Прийом їжі при постільному режимі через кожні 2-3 години в рідкому і напіврідкому вигляді, теплому вигляді. При поганій переносимості молока (пучение живота, пронос) його рекомендують давати малими кількостями, розбавляючи слабким чаєм.

Стіл № 1б. Показаний при затиханні загострення виразкової хвороби і хронічних гастритів з підвищеною кислотністю

Состав:

крім страв, перерахованих вище, дозволяються парові м'ясні, рибні страви у вигляді кнелей, парових котлет, протерті молочні супи з рисової, ячної, перлової крупи з протертими овочами; каші в протертому вигляді на молоці;

пшеничні сухарі до 100 г.


Сіль обмежують до 8 г, додатково - вітаміни A, C, групи B.

Харчування шестиразове в напіврідкому і пюреподібних вигляді.

Стіл № 2. Показаний при хронічних гастритах зі зниженою кислотністю або при її відсутності, хронічних колітах (поза загостренням)

Склад:

супи з круп і овочеві, протерті, на м’ясних, грибних, рибних бульйони; нежирне м’ясо (рублене, смажене), курка варена, парові, тушковані, обсмажені котлети без грубої кірки, нежирна шинка, нежирна риба відварна, добре вимочений нежирна оселедець рубана, чорна ікра;

молоко (якщо не викликає проносу), масло вершкове, кефір, кисле молоко, вершки, сметана некисла, свіжий сир некислый, сир негострий протертий;

яйця всмятку, омлет смажений; каші, добре розварені або протерті (гречана, манна, рисова);

борошняні страви, (крім здоби), черствий хліб білий, сірий, несдобные сухарі;

овочі, фрукти варені, сирі у натертому вигляді;

фруктові, овочеві соки (також кислі);

чай, кава, какао на воді з молоком, мармелад, цукор.

Повареної солі до 12-15 р. Додають вітаміни С, В1, В2, РР.

Харчування п’ятиразове, переважно в пюреобразном вигляді.

Стіл № 3. Показаний при атонічних запорах

Склад:

продукти, багаті рослинної клітковини, як, наприклад, сирі та варені овочі і фрукти у великій кількості, компоти яблучний та інші, чорнослив, інжир (винні ягоди), овочеві, фруктові соки, бурякове, морквяне пюре, пюре з варених сухофруктів (чорнослив, курага), чорний хліб, кисле молоко, молоко, вершки, одноденний кефір, мед, каші гречана, перлова розсипчаста, м’ясо, риба смажені, масло вершкове і рослинне, цукор.

Питво, включаючи мінеральні води газовані. Виключаються: міцний чай, какао, слизові супи, киселі.

За спастичних запорах, пов’язаних з підвищеною рухової збудливістю кишечника, різко обмежують продукти, багаті рослинної клітковини (припустимо трохи овочів — варених і сирих протертих).

Стіл № 4. Показаний при гострих захворюваннях кишечника і загостреннях в період триваючого проносу

Склад:

міцний чай, какао, міцна кава на воді, черстві білі сухарі, свіжий сир протертий, однією яйце некруто в день, слизові супи на воді, протерті рисова, манна каші на воді, м’ясо, риба відварені, парові в рубаному вигляді з додаванням у фарш рису замість хліба, нежирний триденний кефір, відвар сушеної чорної смородини, чорниці, киселі, желе з чорниці.

Обмежують поварену сіль, додають вітаміни С, В1, В2, РР.

Харчування 5-6 разів на день.

 

Стіл № 4а. Показаний при колітах з переважанням процесів бродіння

Складу той же, що і в дієті N4, але різко обмежують продукти і страви, що містять у великій кількості вуглеводи (каші; хліб не більш 100 г в день; цукор не більше 20 г в день);

збільшують вміст білків за рахунок м’ясних страв, протертого сиру та ін.

Стіл № 4б. Показаний при хронічному коліті в стадії затухаючого загострення

Склад:

хліб білий, вчорашньої випічки, нездобне печиво, сухий бісквіт; круп’яні супи на слабкому рибному або м’ясному бульйоні, бульйон з фрикадельками, протерті каші, крім пшоняної, на воді з додаванням 1/3 молока, відварені овочі і парові протерті, сир негострий, некисла сметана, кефір, кисле молоко, компоти, киселі з солодких ягід, фруктів в протертому вигляді, чай, кава з молоком, малсо вершкове (для додавання готові страви).

Повареної солі 8-10 р. Додають вітаміни С, групи В.

Харчування 4-6 разів на день.

Страва подається в теплому вигляді.

Стіл № 4в. Показаний при гострих захворюваннях кишечника в період одужання як перехід до раціонального харчування; хронічні захворювання кишечника в період загасання загострення, а також поза загостренням при супутніх поразках інших органів травлення.

Дієта призначається для забезпечення повноцінного харчування при деякій недостатність функції кишечника, що сприятиме відновленню діяльності інших органів травлення. Це фізіологічно повноцінна дієта з невеликим збільшенням вмісту білка і помірним обмеженням повареної солі, механічних і хімічних подразників кишечника, що виключає продукти і страви, які підсилюють в кишечнику бродіння і гниття, різко підвищують його секреторну та рухову функції, секрецію шлунку, підшлункової залози, жовчовиділення.

Їжу готують у неизмельченном вигляді, на пару, варять у воді або запікають.

Режим харчування: 5 разів у день.

Хімічний склад та енергоцінність:

  • білки - 100-120 г (60% тварини),
  • жири - 100 г (15-20% рослинні),
  • вуглеводи - 400-420 г,
  • кухонна сіль - 10 г,
  • вільна рідина - 1,5 л.

Калорійність - 2900-3000 ккал.

Стіл №5. Показаний при захворюваннях печінки, жовчного міхура, жовчовивідних шляхів поза стадією загострення

Склад:

вегетаріанські фруктові, молочні супи, круп’яні супи на овочевому відварі, відварене м’ясо, птиця нежирних сортів, відварна нежирна риба, молоко, свіжа кисле молоко, кефір, ацидофільне молоко, сир до 200 г в день, каші і борошняні страви (за винятком здоби), хліб білий, чорний черствий, стиглі фрукти, ягоди (крім кислих сортів) в сиром, запеченому, вареному вигляді, овочі та зелень у вареному вигляді і сирі (особливо морква, буряк), варення, мед, цукор (до 70 г в день), овочеві, фруктові соки в значній кількості, чай неміцний з молоком.

Обмежують жири (вершки, масло вершкове до 10 г, олія 20-30 г), яйця (одне в день).

Повареної солі до 10 р. Додають вітаміни А, С, В1, В2, В12, фолієву кислоту, PP, K.

Прийом їжі 5 разів на день в подрібненому вигляді.

Виключаються:

алкогольні напої, печінка, мозок, шпиг, бобові, гриби, шпинат, щавель, цибуля, здоба, жирні сорти м’яса, риби, смажені, гострі, копчені продукти, екстрактивні речовини м’яса, риби, прянощі, оцет, консерви, морозиво, какао, газовані напої, шоколад, креми (при хронічних поразках жовчного міхура, що протікають з застій жовчі, кількість жирів рекомендується збільшити до 120-150 г, у тому числі 60% рослинних жирів).

Стіл № 5а. Показаний при гострому гепатиті і холециститі, загостренні хронічного гепатиту, холециститу і жовчнокам'яної хвороби, цирозі печінки в стадії компенсації, а також інших захворюваннях відповідно до цільового призначення дієти.

Це дієта фізіологічно повноцінна, з помірним обмеженням жирів і кухонної солі, механічних і хімічних подразників слизового і рецепторного апарату шлунково-кишкового тракту, з виключенням продуктів і блюд, що підсилюють процеси бродіння і гниття в кишечнику, а також сильних стимуляторів жовчовиділення, секреції шлунка, підшлункової залози, речовин, дратівливих печінку (екстрактивні речовини, органічні кислоти, продукти, багаті ефірними маслами, органічними кислотами, холестерином, пуринів, смажені страви, що містять продукти неповного розщеплення жиру). Всі страви готуються у вареному вигляді або на пару. Допускаються окремі страви в запеченому вигляді без грубої скориночки. Їжа дається в основному протерта, супи протерті або з дрібно нашаткованими овочами і добре розвареними крупами. Режим харчування: 5-6 разів на день невеликими порціями.

Хімічний склад і енергоцінність дієти.

Хімічний склад дієти: білки - 80 г (60% тварини), жири - 70-75 г (20-25% рослинні), вуглеводи - 350 г (80-90 г цукру), кухонна сіль - 8 г, вільна рідина - 2 -2,5 л. Енергоцінність дієти - 2400 ккал.


Рекомендовані продукти і страви дієти.

Хліб і борошняні вироби. Пшеничний хліб з борошна вищого і 1-го сорту, підсушений або вчорашній. Нездобне печиво.


Виключають з дієти: свіжий і житній хліб, здобне і листкове тісто.


Супи. Вегетаріанські з протертими овочами, супи-пюре і креми, молочні супи навпіл з водою. Припускають супи з добре розвареної крупою (манка, рис, геркулес) і подрібненими картоплею, морквою, гарбузом. Заправляють вершковим маслом, сметаною, підсушеної борошном.


Виключають з дієти: м'ясні, рибні та грибні бульйони, з бобових.


М'ясо та птиця. Нежирні, нежилаві. Яловичина, кролик, курка, індичка. З м'яса видаляють сухожилля, жир; у курей - шкіру. У відварному та паровому вигляді вироби з котлетної маси (суфле, кнелі, пюре та ін.). Птицю можна іноді відварювати шматком.


Виключають з дієти: жирні сорти, качку, гуску; смажене, тушковане і кускове м'ясо; печінку, мізки, нирки, ковбаси, копченості, консерви.

Риба. Тільки нежирних сортів, відварна і парова, шматком і у вигляді котлетної маси.

Виключають з дієти: жирну, солону, тушковану рибу, консерви, ікру.

Молочні продукти. Молоко (при супутньому коліті - тільки в стравах), кисломолочні напої. Некислий свіжий напівжирний і нежирний сир і страви з нього (суфле, пудинги та ін.) Протерті, парові.

Виключають з дієти: вершки, жирний і підвищеної кислотності сир, солоний, гострий сир.

Яйця. Білкові парові і запечені омлети. У страви 0,5-1 жовток в день.

Виключають з дієти: інші страви з яєць.

Крупи. Каші на молоці навпіл з водою з манної крупи, рису, протертих гречаної, вівсяної, геркулесу; гречаної і рисової муки. Суфле манне, рисове. Відварна вермішель.

Виключають з дієти: бобові, пшоно, розсипчасті каші.

Овочі. Картопля, морква, буряк, цвітна капуста протерті, у відварному, паровому вигляді (пюре, суфле і ін.). Кабачки і гарбуз варять шматочками.

Виключають з дієти: гриби, бобові, солоні, квашені, мариновані овочі, капусту, ріпу, редис, редьку, щавель, часник, цибуля.

Закуски. Виключають.

Плоди, солодкі страви та солодощі. Стиглі, м'які, солодкі фрукти і ягоди в сирому натуральному і протертому вигляді, запечені, варені; киселі, желе, муси. Сухофрукти протерті. Молочний кисіль, мед, цукор, варення, мармелад, зефір.

Виключають з дієти: кислі і багаті клітковиною плоди, шоколад, морозиво, кремові вироби.

Соуси і прянощі. На овочевому відварі або слизу крупи, молочний з додаванням сметани, фруктовий. Борошно не підсмажують.

Виключають з дієти: прянощі.

Напої. Чай з лимоном, молоком, кава слабкий з молоком, солодкі фруктово-ягідні соки, відвар шипшини.

Виключають з дієти: какао, чорна кава, холодні і газовані напої.

Жири. Вершкове масло - обмежено (в чистому вигляді - 20-30 г в день); при перенесенні - свіжі рафіновані рослинні масла в блюда.

Виключають з дієти: всі інші жири.

Зразкове меню дієти № 5А.

1-й сніданок: суфле сирне парове, каша рисова молочна протерта, чай.

2-й сніданок: яблуко печене з цукром.

Обід: суп перловий з овочами вегетаріанський протертий, котлети м'ясні парові з морквяним пюре, кисіль.

Полудень: відвар шипшини.

Вечеря: кнелі рибні парові з картопляним пюре, запіканка манна з солодкою підливою, чай.

На ніч: кефір.

Стол № 5п. Показан при хроническом панкреатите в период выздоровления, после обострения и вне обострения.

Це дієта з підвищеним вмістом білка, зменшенням жирів і вуглеводів, зокрема цукру, з різким обмеженням екстрактивних речовин, пуринів, тугоплавких жирів, холестерину, ефірних масел, грубої клітковини. Збільшено кількість вітамінів і ліпотропних речовин. Страви готують в основному в протертому і подрібненому вигляді, у воді або на пару, запікають. Виключені смажені, дуже холодні і гарячі страви. Режим харчування: 5-6 разів на день.

Хімічний склад і енергоцінність дієти.

Хімічний склад дієти: білки - 100-120 г (60-65% тварини), жири - 70-80 г (15-20% рослинні), вуглеводи - 300-350 г (30-40 г цукру), кухонна сіль - 10 г, вільна рідина - 1,5 л. Енергоцінність дієти - 2500-2600 ккал.

Рекомендовані продукти і страви дієти.

Хліб і борошняні вироби. Пшеничний хліб з борошна 1-го і 2-го сорту, підсушений або вчорашній, у вигляді сухарів. Несолодке сухе печиво.

Виключають з дієти: житній і свіжий хліб, вироби з листкового і здобного тіста.

Супи. Вегетаріанські протерті з картоплею, морквою, кабачками, гарбузом; з манної, вівсяної, гречаною крупою, рисом, вермішеллю. Додають 5 г вершкового масла або 10 г сметани.

Виключають з дієти: супи на м'ясному, рибному бульйоні, відварі грибів і овочів, з пшоном, молочні супи, борщ, щі, холодні (окрошка, борщ).

М'ясо та птиця. Нежирних сортів яловичина, телятина, кролик, курка, індичка. М'ясо звільняють від фасцій, сухожиляя, жиру; птицю - від шкіри. У відварному або паровому вигляді, протерті і рубані (котлети, кнелі, пюре, суфле, бефстроганов та ін). Нежирні курчата, кролик, телятина - шматком, відварні.

Виключають з дієти: жирні сорти, качку, гуску; смажене і тушковане, копченості, ковбаси, консерви, печінка, мізки, нирки.

Риба. Нежирна у відварному вигляді, шматком і рубана. Заливна після відварювання.

Виключають з дієти: жирні види, смажену і тушковану, копчену, солону рибу, консерви, ікру.

Молочні продукти. Переважно зниженої жирності. Свіжий некислий сир 9% жирності та нежирний, кальцинований в натуральному вигляді, паста, парові і запечені пудинги. Молоко – за перенесенням. Кисломолочні напої. Сметана і вершки в блюда. Сир нежирний і не гострий.

Виключають з дієти: молочні продукти підвищеної жирності і з включенням цукру.

Яйця. Білкові омлети з 2 яєць, жовтки - обмежено (до 1/2 в день) в страви.

Виключають з дієти: страви з цілісних яєць, особливо в круту, смажені.

Крупи. Протерті і напівв'язкі каші з вівсяної, гречаної, манної крупи, рису, зварені на воді або навпіл з молоком. Круп'яні суфле, пудинги з сиром, запіканки. Відварені макаронні вироби.

Виключають з дієти: бобові, розсипчасті каші, обмежують перлову, ячну, кукурудзяну крупу, пшоно.

Овочі. Відварені і запечені в протертому вигляді. Картопля, морква, цвітна капуста, буряк, кабачки, гарбуз, зелений горошок.

Виключають з дієти: білокачанну капусту, баклажани, редьку, ріпу, редис, цибулю, часник, щавель, шпинат, перець солодкий, гриби.

Закуски. Виключають.

Плоди, солодкі страви та солодощі. Стиглі, м'які, некислі фрукти і ягоди протерті сирі; запечені яблука; протерті компоти зі свіжих і сухих фруктів, желе, муси з замінниками цукру або напівсолодкі на цукрі.

Виключають з дієти: сирі непротерті фрукти і ягоди, виноград, фініки, інжир, банани, кондитерські вироби, шоколад, варення, морозиво.

Соуси і прянощі. молочні; фруктово-ягідні напівсолодкі підливи; на неміцному овочевому відварі. Борошно НЕ пасерують.

Виключають з дієти: соуси на м'ясному, рибному, грибному бульйонах, томатний, всі прянощі.

Напої. Слабкий чай з лимоном, напівсолодкий з молоком. Відвар шипшини. Фруктово-ягідні соки без цукру, розбавлені водою – за перенесенням.

Виключають з дієти: кава, какао, газовані і холодні напої, виноградний сік.

Жири. Вершкове масло (30 г), рафіновані рослинні масла - (10-15 г) - в страви.

Виключають з дієти: інші жири.

Зразкове меню дієти № 5п.

1-й сніданок: м'ясо відварне, каша вівсяна молочна, чай.

2-й сніданок: омлет білковий паровий, відвар шипшини.

Обід: суп вегетаріанський з нашаткованої овочів, бефстроганов з відвареного м'яса, картопля відварна, компот із протертих сухофруктів.

Полудень: сир кальцинований, чай з молоком.

Вечеря: риба відварна, пюре морквяне, чай з молоком.

На ніч: кефір.

Стіл № 6. Показання до призначення дієти - подагра і сечокам'яна хвороба з утворенням каменів з солей сечової кислоти (уратурія).

Дієта передбачає виключення продуктів, що містять багато пуринів, щавлевої кислоти; помірне обмеження солі, збільшення кількості залужнюючих продуктів (молочні, овочі і плоди) і вільної рідини (при відсутності протипоказань з боку серцево-судинної системи). Невелике зменшення в дієті білків і жирів (в основному тугоплавких), а при супутньому ожирінні - і вуглеводів. Кулінарна обробка звичайна, виключаючи обов'язкове відварювання м'яса, птиці та риби. Температура їжі звичайна. Режим харчування: 4 рази в день, в проміжках і натще - питво.

Хімічний склад і енергоцінність дієти.

Хімічний склад дієти: білки - 70 г (50% тварини, в основному молочні), жири - 80 г (30% рослинні), вуглеводи - 350-400 г (80 г цукру), кухонна сіль - 8-10 г, вільна рідина - 1,5-2 л і більше. Енергоцінність дієти - 2400-2600 ккал.

Рекомендовані продукти і страви дієти.

Хліб і борошняні вироби. Пшеничний і житній хліб з борошна 1-го і 2-го сорту. Різні випечені вироби, в тому числі з включенням мелених висівок.

Обмежують в дієті: вироби із здобного тіста.

Супи. Вегетаріанські: борщ, щі, овочеві, картопляні, з додаванням круп, холодні (окрошка, борщ), молочні фруктові.

Виключають з дієти: м'ясні, рибні та грибні бульйони, з щавлю, шпинату, бобових.

М'ясо, птиця, риба. Нежирні види і сорти. До 3 разів на тиждень по 150 г відвареного м'яса або 160-170 г відвареної риби. Після відварювання використовують для різних страв - тушкованих, запечених, смажених, виробів з котлетної маси. Можна поєднувати м'ясо і рибу приблизно в рівних кількостях.

Виключають з дієти: печінку, нирки, язик, мізки, м'ясо молодих тварин і птахів, ковбаси, копченості, солону рибу, м'ясні і рибні консерви, ікру.

Молочні продукти. Молоко, кисломолочні напої, сир і страви з нього, сметана, сир.

Виключають з дієти: солоні сири.

Яйця. Одне яйце в день в будь-якій кулінарній обробці.

Крупи. У помірній кількості, будь-які страви.

Виключають з дієти: бобові.

Овочі. У підвищеній кількості, сирі і в будь-якій кулінарній обробці. Страви з картоплі.

Виключають з дієти: гриби, свіжі стручки бобових, шпинат, щавель, ревінь, цвітну капусту, портулак; обмежують - солоні і мариновані.

Закуски. Салати зі свіжих і квашених овочів, з фруктів, вінегрети, ікра овочева, кабачкова, баклажанна.

Виключають з дієти: солоні закуски, копченості, консерви, ікру риб.

Плоди, солодкі страви та солодощі. У підвищеній кількості фрукти і ягоди. Свіжі і в будь-якій кулінарній обробці. Сухофрукти. Креми і киселі молочні. Мармелад, пастила, нешоколадні цукерки, варення, мед, меренги.

Виключають з дієти: шоколад, інжир, малину, журавлину.

Соуси і прянощі. На овочевому відварі, томатний, сметанний, молочний. Лимонна кислота, ванілін, кориця, лавровий лист. Кріп, зелень петрушки.

Виключають з дієти: соуси на м'ясному, рибному, грибному бульйонах, перець, гірчицю, хрін.

Напої. Чай з лимоном, молоком, кава неміцний з молоком. Соки фруктів, ягід і овочів, морси, вода з соками, кваси. Відвари шипшини, пшеничних висівок, сухофруктів.

Виключають з дієти: какао, міцні чай і каву.

Жири. Вершкове, коров'яче топлене і рослинні масла.

Виключають з дієти: яловичий, баранячий, кулінарні жири. Обмежують свинячий жир.

Зразкове меню дієти № 6.

1-й сніданок: салат овочевий з рослинним маслом, яйце в смятку, пудинг з моркви з яблуками і пшоном, чай.

2-й сніданок: відвар шипшини.

Обід: суп-локшина молочний, котлети картопляні смажені, кисіль.

Полудень: яблука свіжі.

Вечеря: сирники запечені, голубці, фаршировані овочами з рисом, чай.

На ніч: відвар пшеничних висівок.

Стіл №7. Показаний при гострому нефриті в період одужання (з 3-4-го тижня лікування), хронічному нефриті поза загостренням і недостатності нирок.

Дієта дещо обмежує кількість білків, жири і вуглеводи - в межах фізіологічних норм; їжу готують без повареної солі. Сіль видають хворому в кількості, зазначеній лікарем (3-6 г, не більше). Кількість вільної рідини зменшено в середньому до 1 л. Виключають екстрактивні речовини м'яса, риби, грибів, джерела щавлевої кислоти і ефірних масел. Кулінарна обробка без механічного і помірним хімічним вмістом. М'ясо і рибу (100-150 г в день) відварюють. Температура їжі звичайна.

Хімічний склад і енергоцінність дієти.

Хімічний склад дієти: білки - 60-70 г (50-60% тварини), жири - 80-90 г (25% рослинні), вуглеводи - 350-400 г (80-90 г цукру), вільна рідина - 0,9 -1,1 л. Енергоцінність дієти - 2500-2600 ккал.

Рекомендовані продукти і страви дієти.

Хліб і борошняні вироби. Солі хліб, млинці, оладки на дріжджах і без солі.

Виключають з дієти: хліб звичайної випічки, борошняні вироби з додаванням солі.

Супи. Вегетаріанські з овочами, крупою, картоплею; фруктові, обмежено - молочні. Заправляють вершковим маслом, сметаною, кропом, петрушкою, лимонною кислотою, оцтом, цибулею після відварювання і пасерування.

Виключають з дієти: м'ясні, рибні та грибні бульйони, з бобових.

М'ясо, птиця. Нежирна яловичина, телятина, м'ясна і обрізна свинина, баранина, кролик, курка, індичка, відварені або запечені, злегка обсмажені після відварювання. Шматком або в рубаною вигляді. Язик відварний.

Виключають з дієти: жирні сорти, смажені і тушковані блюда без відварювання, ковбаси, сосиски, копченості, консерви.

Риба. Нежирна, відварна з подальшим легким обсмажуванням або запіканням, шматком і рубана, фарширована, заливна після відварювання.

Виключають з дієти: жирні види, солону, копчену рибу, ікру, консерви.

Молочні продукти. Молоко, вершки, кисломолочні напої, сир і сирні страви з морквою, яблуками, рисом; сметана.

Виключають з дієти: сири.

Яйця. Жовтки, що додаються в страви. Цілісні яйця - до 2 в день (не в круту, омлет) - при зменшенні м'яса, риби або сиру.

Крупи. Різна крупа (зокрема, саго, рис, кукурудзяна, перлова) і макаронні вироби в будь-якому приготуванні.

Виключають з дієти: бобові.

Овочі. Картопля і овочі широко застосовуються в будь-якій кулінарній обробці.

Виключають з дієти: бобові, цибуля, часник, редьку, редис, щавель, шпинат, солоні, мариновані та квашені овочі, гриби.

Закуски. Вінегрети без солінь, салати зі свіжих овочів і фруктів.

Плоди, солодкі страви та солодощі. Різні фрукти і ягоди, сирі, варені, киселі, желе, мед, варення, цукерки, фруктове морозиво.

Виключають з дієти: шоколад.

Соуси і прянощі. Томатні, молочні, сметанні, фруктові та овочеві солодкі і кислі підливи, цибульний з вивареного і підсмаженої цибулі. Ванілін, кориця, лимонна кислота, оцет.

Виключають з дієти: м'ясні, рибні та грибні соуси, перець, гірчицю, хрін.

Напої. Чай, неміцний кава, соки фруктові та овочеві. Відвар шипшини.

Виключають з дієти: міцну каву, какао, мінеральні води, багаті натрієм.

Жири. Вершкове несолоне, коров'яче топлене і рафіновані рослинні масла; обмежено - свиняче сало.

Зразкове меню дієти № 7.

1-й сніданок: яйце в круту, каша гречана розсипчаста, чай.

2-й сніданок: яблука печені.

Обід: борщ вегетаріанський зі сметаною (1/2 порції), м'ясо відварне з смаженою картоплею, компот із сухофруктів.

Полудень: відвар шипшини.

Вечеря: биточки морквяно-яблучні запечені, лапшевник з сиром, чай.

Стіл № 7а. Показаний при гострому гломералонефріте у важкій формі з явищами ниркової недостатності після розвантажувальних днів і середньої тяжкості з недостатністю нирок з перших днів хвороби, хронічному гломералонефріте при різко вираженій нирковій недостатності.

Це переважно рослинна дієта з різким обмеженням білків і кухонної солі. Кількість жирів і вуглеводів помірно знижено. Виключають продукти, багаті екстрактивними речовинами, ефірними маслами, щавлевої кислотою. Кулінарна обробка без механічного щадіння: відварювання, запікання, легке обсмажування. Їжу готують без солі, хліб без солі. Режим харчування: 5-6 разів на день.

Хімічний склад і енергоцінність дієти.

Дієта містить: білки - 20 г (50-60% тварини, а при хронічній недостатності нирок - 70%), жири - 80 г (15% рослинні), вуглеводи - 350 г (80 г цукру), кухонна сіль виключена, вільна рідина дорівнює добовому кількості сечі або не більше ніж на 300-400 мл перевищувати кількість сечі хворого за попередню добу. Калорійність дієти - 2100-2200 ккал.

Рекомендовані продукти і страви дієти.

Хліб і борошняні вироби. Безбілковий солі хліб на кукурудзяному крохмалі - 100 г, при його відсутності 50 г пшеничного солі хліб або інших випікаються на дріжджах без солі борошняних виробів.

Виключають з дієти: звичайний хліб, борошняні вироби з додаванням солі.

Супи. З урахуванням дозволеної рідини - з саго, овочеві, картопляні, фруктові. Заправляють вивареним пасерованою цибулею, сметаною, зеленню.

Виключають з дієти: м'ясні, рибні та грибні бульйони, молочні, круп'яні (крім саго) і бобові.

М'ясо, птиця, риба. До 50-60 г брутто нежирної яловичини, телятини, м'ясної і обрізний свинини, кролика, кури, індички, риби. Після відварювання можна запікати або злегка обсмажувати шматком або рубані.

Виключають з дієти: все м'ясо і рибопродукти.

Молочні продукти. 60 г (або більше за рахунок м'яса і риби) молока, вершків, сметани. Сир - при виключенні м'яса і риби.

Виключають з дієти: сир.

Яйця. У страви 1/4 - 1/2 яйця в день або 2-3 рази на тиждень (не в круту, омлет).

Крупи. Саго, обмежено - рис, безбілкові макаронні вироби. На воді і молоці у вигляді каш, пудингів, запіканок, плову, котлет.

Виключають з дієти: інші крупи і макаронні вироби, бобові.

Овочі. Картопля і свіжі овочі (відповідно 200-250 г і 400-450 г брутто) у вигляді різних страв. Виварений і обсмажену цибулю - в страви. Кріп петрушка.

Виключають з дієти: солоні, мариновані та квашені овочі, бобові, шпинат, щавель, цвітну капусту, гриби, редьку, часник.

Закуски. Овочеві салати та вінегрети з рослинною олією.

Плоди, солодкі страви та солодощі. Різні фрукти і ягоди. Сирі, сушені, печені. Киселі, компоти і желе. Цукор, мед, варення, нешоколадні цукерки.

Виключають з дієти: шоколад, молочний кисіль, морозиво.

Соуси і прянощі. Для "маскування" безсольових дієт: кисло-солодкі соуси, томатний, сметанний, овочеві і фруктові підливи, ванілін, кориця, лимонна кислота. Виварений, підсмажену цибулю.

Виключають з дієти: м'ясний, рибний і грибний соуси, перець, гірчицю, хрін.

Напої. Слабкий чай з лимоном, соки фруктів і ягід, томатний, відвар шипшини.

Виключають з дієти: какао, натуральна кава, мінеральні води, багаті натрієм.

Жири. Вершкове несолоне, коров'яче топлене, рослинні масла.

Виключають з дієти: інші жири.

Зразкове меню дієти № 7а.

1-й сніданок: котлети морквяно-яблучні, запечені в рослинному маслі, каша з саго молочна, чай.

2-й сніданок: свіжі фрукти.

Обід: суп із збірних овочів вегетаріанській (1/2 порції), м'ясо відварне з томатним соусом, картопля відварна, кисіль.

Полудень: відвар пшеничних висівок з цукром.

Вечеря: плов з саго з фруктами, салат овочевий з рослинним маслом, чай.

На ніч: сік фруктовий. При необхідності зменшують кількість вільної рідини (чай, кисіль).

Стіл № 7б. Показаний при гострому гломерулонефриті з явищами ниркової недостатності після дієти № 7а, хронічному нефриті з помірною недостатністю нирок.

Це дієта зі значним зменшенням білка та різким обмеженням повареної солі; жири, вуглеводи і енергоцінність - в межах фізіологічної норми. Їжу готують без солі. Кулінарна обробка, перелік рекомендованих і виключаються продуктів і страв - див. Дієту № 7а. Щодо дієти № 7а збільшено в 2 рази кількість білка в основному за рахунок включення до 125 г (брутто) м'яса і риби, 1 яйця, до 125 г молока і сметани. М'ясо і рибу можна замінити сиром з урахуванням вмісту в цих продуктах білка. Для дієти № 7Б також збільшено до 150 г кількість безбілкового солі хліб на кукурудзяному крохмалі, саго (або рису), а також картоплі та овочів (відповідно 300 г та 650 г брутто), цукру і рослинної олії для забезпечення належного вмісту жирів і вуглеводів. Режим харчування: 5-6 разів на день.

Хімічний склад і енергоцінність дієти.

Хімічний склад дієти: білки - 40-50 г (50-60% тварини, а при хронічній недостатності нирок - 70%), жири - 85-90 г (20-25% рослинні), вуглеводи - 400-450 г (100 г цукру), кухонна сіль виключена, вільна рідина під контролем кількості сечі та інших клінічних показників (см.діету № 7а), в середньому - 1-1,2 л. Енергоцінність дієти - 2500-2600 ккал.

Зразкове меню дієти № 7б.

1-й сніданок: салат овочевий з рослинним маслом, пудинг з рису з яблуками, чай.

2-й сніданок: морква терта з цукром.

Обід: суп із збірних овочів, курка відварна в молочному соусі, відварну картоплю, компот із сухофруктів.

Полудень: відвар пшеничних висівок з цукром.

Вечеря: 1 яйце некруто, оладки з яблук, чай.

На ніч: сік фруктовий.

Стіл № 7в. Показаний при нефротичному синдромі при хронічних захворюваннях нирок і інших захворюваннях.

Дієта фізіологічно нормальної енергоцінності зі збільшенням білків, помірним зниженням жирів (за рахунок тварин), нормальним вмістом вуглеводів з обмеженням цукру. Різке обмеження повареної солі, рідини, екстрактивних речовин, холестерину, щавлевої кислоти, обмеження цукру, збільшення кількості ліпотропних речовин. Кулінарна обробка без механічного щадіння. М'ясо і рибу відварюють. Їжу готують без повареної солі. Температура страв звичайна.

Хімічний склад і енергоцінність дієти.

Дієта містить: білки - 20 г (50-60% тварини, а при хронічній недостатності нирок - 70%), жири - 80 г (15% рослинні), вуглеводи - 350 г (80 г цукру), кухонна сіль виключена, вільна рідина дорівнює добовому кількості сечі або не більше ніж на 300-400 мл перевищувати кількість сечі хворого за попередню добу. Калорійність дієти - 2100-2200 ккал.

Рекомендовані продукти і страви дієти.

Хліб і борошняні вироби. Безбілковий солі хліб на кукурудзяному крохмалі - 100 г, при його відсутності 50 г пшеничного солі хліб або інших випікаються на дріжджах без солі борошняних виробів.

Виключають з дієти: звичайний хліб, борошняні вироби з додаванням солі.

Супи. З урахуванням дозволеної рідини - з саго, овочеві, картопляні, фруктові. Заправляють вивареним пасерованою цибулею, сметаною, зеленню.

Виключають з дієти: м'ясні, рибні та грибні бульйони, молочні, круп'яні (крім саго) і бобові.

М'ясо, птиця, риба. До 50-60 г брутто нежирної яловичини, телятини, м'ясної і обрізний свинини, кролика, кури, індички, риби. Після відварювання можна запікати або злегка обсмажувати шматком або рубані.

Виключають з дієти: все м'ясо і рибопродукти.

Молочні продукти. 60 г (або більше за рахунок м'яса і риби) молока, вершків, сметани. Сир - при виключенні м'яса і риби.

Виключають з дієти: сир.

Яйця. У страви 1/4 - 1/2 яйця в день або 2-3 рази на тиждень (не в круту, омлет).

Крупи. Саго, обмежено - рис, безбілкові макаронні вироби. На воді і молоці у вигляді каш, пудингів, запіканок, плову, котлет.

Виключають з дієти: інші крупи і макаронні вироби, бобові.

Овочі. Картопля і свіжі овочі (відповідно 200-250 г і 400-450 г брутто) у вигляді різних страв. Виварений і обсмажену цибулю - в страви. Кріп петрушка.

Виключають з дієти: солоні, мариновані та квашені овочі, бобові, шпинат, щавель, цвітну капусту, гриби, редьку, часник.

Закуски. Овочеві салати та вінегрети з рослинною олією.

Плоди, солодкі страви та солодощі. Різні фрукти і ягоди. Сирі, сушені, печені. Киселі, компоти і желе. Цукор, мед, варення, нешоколадні цукерки.

Виключають з дієти: шоколад, молочний кисіль, морозиво.

Соуси і прянощі. Для "маскування" безсольових дієт: кисло-солодкі соуси, томатний, сметанний, овочеві і фруктові підливи, ванілін, кориця, лимонна кислота. Виварений, підсмажену цибулю.

Виключають з дієти: м'ясний, рибний і грибний соуси, перець, гірчицю, хрін.

Напої. Слабкий чай з лимоном, соки фруктів і ягід, томатний, відвар шипшини.

Виключають з дієти: какао, натуральна кава, мінеральні води, багаті натрієм.

Жири. Вершкове несолоне, коров'яче топлене, рослинні масла.

Виключають з дієти: інші жири.

Зразкове меню дієти № 7а.

1-й сніданок: котлети морквяно-яблучні, запечені в рослинному маслі, каша з саго молочна, чай.

2-й сніданок: свіжі фрукти.


Обід: суп із збірних овочів вегетаріанській (1/2 порції), м'ясо відварне з томатним соусом, картопля відварна, кисіль.

Полудень: відвар пшеничних висівок з цукром.

Вечеря: плов з саго з фруктами, салат овочевий з рослинним маслом, чай.

На ніч: сік фруктовий. При необхідності зменшують кількість вільної рідини (чай, кисіль).

Стіл № 8. Показанням для призначення дієти є ожиріння як основне захворювання або супутнє при інших хворобах, що не вимагають спеціальних дієт.

Для цієї дієти зменшена енергоцінність раціону за рахунок вуглеводів, легкозасвоюваних жирів (в основному тварин) при нормальному або незначно підвищеному вмісті білка; обмежені вільна рідина, кухонна сіль і збуджують апетит продукти і страви. Їжа тепла, страви готують варені, тушковані, запечені. Режим харчування: 5-б раз на день.

Хімічний склад і енергоцінність дієти.

Хімічний склад дієти: білки - 80-90 г (60% тварини), жири - 70-80 г (30% рослинні), вуглеводи - 150 г; кухонна сіль - 5-6 г, вільна рідина - 1-1,2 л. Енергоцінність дієти - 1600-1700 ккал.

Рекомендовані продукти і страви дієти.

Хліб і борошняні вироби. Житній і пшеничний хліб з борошна грубого помелу, білково-пшеничний і білково-висівковий хліб - 100-150 г в день.

Виключають з дієти: вироби з пшеничного борошна вищого і 1-го сорту, здобного і листкового тіста.

Супи. До 250-300 г на прийом. З різних овочів з невеликим додаванням картоплі або крупи; щі, борщ, окрошка, борщ. 2-3 рази на тиждень супи на слабкому знежиреному м'ясному або рибному бульйонах з овочами, фрикадельками.

Виключають з дієти: молочні, картопляні, круп'яні, бобові супи, супи з макаронними виробами.

М'ясо та птиця. До 150 г в день. Низькою вгодованості яловичина, телятина, кролик, кури, індичка; обмежено - нежирна свинина і баранина - переважно відварні, а також тушковані; запечені великими і дрібними шматками. М'ясо обсмажують після відварювання. Холодець яловичий. Сардельки яловичі.

Виключають з дієти: жирні сорти м'яса, гусака, качку, шинку, сосиски, ковбаси варені і копчені, консерви.

Риба. Нежирні види до 150-200 г в день. Відварна, запечена, смажена. Продукти моря (мідії, паста "Океан" і ін.).

Виключають з дієти: жирні види, солону, копчену, рибні консерви в олії, ікру.

Молочні продукти. Молоко і кисломолочні напої зниженої жирності. Сметана - в страви. Сир нежирний і 9% жирності (100-200 г в день) - натуральні і у вигляді сирників, пудингів. Нежирні сорти сиру - обмежено.

Виключають з дієти: жирний сир, солодкі сирники, вершки, солодкий йогурт, ряжанку, пряжене молоко, жирні і солоні сири.

Яйця. 1-2 штуки в день. Круто, білкові омлети, омлети з овочами.

Виключають з дієти: смажені яйця.

Крупи. Обмежено для додавання в овочеві супи. Розсипчасті каші з гречаної, перлової, ячної крупи за рахунок зменшення хліба.

Виключають з дієти: інші крупи, особливо рис, манну і вівсяну, макаронні вироби, бобові.

Овочі. Застосовують широко, у всіх видах, частиною обов'язково сирими. Бажані всі види капусти, свіжі огірки, редис, салат, кабачки, гарбуз, томати, ріпа. Квашена капуста - після промивання. Обмежують блюда з картоплі, буряка, зеленого горошку, моркви, брукви (сумарно до 200 г в день), а також солоні і мариновані овочі.

Закуски. Салати з сирих і квашених овочів, вінегрети, салати овочеві з відвареним м'ясом і рибою, морепродуктами. Холодець з риби або м'яса. Нежирна шинка.

Виключають з дієти: жирні і гострі закуски.

Плоди, солодкі страви, солодощі. Фрукти і ягоди кисло-солодких сортів, сирі і варені. Желе, муси, компоти несолодкі або з замінниками цукру.

Виключають з дієти: виноград, родзинки, банани, інжир, фініки, дуже солодкі сорти інших плодів, цукор, кондитерські вироби, варення, мед, морозиво, киселі.

Соуси і прянощі. Томатний, червоний, білий з овочами, слабкий грибний; оцет.

Виключають з дієти: жирні і гострі соуси, майонез, всі прянощі.

Напої. Чай, чорна кава і кава з молоком. Мало-солодкі соки фруктові, ягідні, овочеві.

Виключають з дієти: виноградний та інші солодкі соки, какао.

Жири. Вершкове масло (обмежено) і рослинні олії - в стравах.

Виключають з дієти: м'ясні і кулінарні жири.

Зразкове меню дієти № 8.

1-й сніданок: салат овочевий з рослинним маслом, сир нежирний.

2-й сніданок: яблука свіжі.

Обід: борщ вегетаріанський зі сметаною (1/2 порції), м'ясо відварне, капуста тушкована з рослинним маслом, компот із сухофруктів без цукру.

Полудень: сир нежирний з молоком.

Вечеря: риба відварна, рагу з овочів, чай.

На ніч: кефір нежирний.

Стіл № 9. Показання для призначення дієти: 1) цукровий діабет легкої та середньої тяжкості; хворі з нормальною або злегка надмірною масою тіла не отримують інсулін або отримують його в невеликих дозах (20-30 ОД); 2) для встановлення витривалості до вуглеводів і підбору доз інсуліну або інших препаратів.

Це дієта з помірно зниженою енергоцінністю за рахунок легкозасвоюваних вуглеводів і тваринних жирів; кількість білків відповідає фізіологічній нормі або трохи вище її; виключені цукор і солодощі. Дієта помірно обмежує вміст кухонної солі, холестерину, екстрактивних речовин; збільшений вміст ліпотропних речовин, вітамінів, харчових волокон (сир, нежирна риба, морепродукти, овочі, фрукти, крупа з цілісного зерна, хліб з борошна грубого помелу). Слід надавати перевагу варені і запечені вироби, рідше - смажені і тушковані. Для солодких страв і напоїв використовують замінники цукру - ксиліт і сорбіт. Температура страв звичайна. Режим харчування: 5-6 разів на день з рівномірним розподілом вуглеводів.

Хімічний склад і енергоцінність дієти.

Хімічний склад дієти: білки - 80-90 г (55% тварини), жири - 70-80 г (30% рослинні), вуглеводи - 300-350 г (в основному полісахариди), кухонна сіль - 12 г, вільна рідина - 1 , 5 л, енергоцінність дієти - 2200-2400 ккал.

Рекомендовані продукти і страви дієти.

Хліб і борошняні вироби. Житній, білково-висівковий, білково-пшеничний, пшеничний з борошна 2-го сорту хліб, в середньому 300 г в день. Нездобні борошняні вироби за рахунок зменшення кількості хліба.

Виключають з дієти: вироби із здобного і листкового тіста.

Супи. З різних овочів, щі, борщ, борщ, окрошка м'ясна і овочева; слабкі нежирні м'ясні, рибні та грибні бульйони з овочами, дозволеної крупою, картоплею, фрикадельками.

Виключають з дієти: міцні, жирні бульйони, молочні з манною крупою, рисом, локшиною.

М'ясо та птиця. Нежирні яловичина, телятина, обрізна та м'ясна свинина, баранина, кролик, кури, індички в відварному, тушкованому і смаженому після відварювання вигляді, рубані і шматком. Ковбаса діабетична, дієтична. Язик відварний. Печінка - обмежено.

Виключають з дієти: жирні сорти, качку, гуску, копченості, копчені ковбаси, консерви.

Риба. Нежирні види, відварна, запечена, іноді смажена. Рибні консерви у власному соку і томаті.

Виключають з дієти: жирні види і сорти риб, солону, консерви в маслі, ікру.

Молочні продукти. Молоко і кисломолочні напої сир напівжирний і не жирний і страви з нього. Сметана - обмежено. Несолоний, нежирний сир.

Виключають з дієти: солоні сири, солодкі сирки, вершки.

Яйця. До 1,5 штуки в день, не в круту, в круту, білкові омлети. Жовтки обмежують.

Крупи. Обмежено в межах норм вуглеводів. Каші з гречаної, ячної, пшоняної, перлової, вівсяної крупи; бобові.

Виключають з дієти або різко обмежують: рис, манну крупу і макаронні вироби.

Овочі. Картопля з урахуванням норми вуглеводів. Вуглеводи розраховують також в моркві, буряках, зеленому горошку. Слід надавати перевагу овочі, що містять менше 5% вуглеводів (капуста, кабачки, гарбуз, салат, огірки, томати, баклажани). Овочі сирі, варені, запечені, тушковані, рідше - смажені.

Виключають з дієти солоні і мариновані овочі.

Закуски. Вінегрети, салати зі свіжих овочів, ікра овочева, кабачкова, вимочений оселедець, м'ясо, риба заливна, салати з морепродуктів, нежирний яловичий холодець, сир несолоний.

Плоди, солодкі страви, солодощі. Свіжі фрукти і ягоди кисло-солодких сортів у будь-якому вигляді. Желе, самбуки, муси, компоти, цукерки на замінниках цукру: обмежено - мед.

Виключають з дієти: виноград, родзинки, банани, інжир, фініки, цукор, варення, цукерки, морозиво.

Соуси і прянощі. Нежирні на слабких м'ясних, рибних, грибних бульйонах, овочевому відварі, томатний соус. Перець, хрін, гірчиця - обмежено.

Виключають з дієти: жирні, гострі і солоні соуси.

Напої. Чай, кава з молоком, соки з овочів, мало-солодкі фруктів і ягід, відвар шипшини.

Виключають з дієти: виноградний та інші солодкі соки, лимонади на цукрі.

Жири. Несолоне вершкове і топлене масло. Рослинні масла - в страви.

Виключають з дієти: м'ясні і кулінарні жири.

Зразкове меню дієти № 9.

1-й сніданок: сир нежирний з молоком, каша гречана розсипчаста, чай.

2-й сніданок: відвар пшеничних висівок.

Обід: щі зі свіжої капусти вегетаріанські з рослинним маслом, м'ясо відварне з соусом молочним, тушкована морква, желе фруктове.

Полудень: яблука свіжі.

Вечеря: шніцель капустяний, риба відварна, запечена в молочному соусі, чай.

На ніч: кефір.

Стіл № 10. Показаний при захворюванні серцево-судинної системи в стадії компенсації або при різко вираженої недостатності кровообігу (I-II А ступеня).

Для дієти характерно невелике зниження енергоцінності за рахунок жирів і частково вуглеводів; значне обмеження кількості кухонної солі, зменшення споживання рідин. Обмежено вміст речовин, що збуджують серцево-судинну і нервову системи, що дратують печінку і нирки, надмірно обтяжують шлунково-кишковий тракт, що сприяють метеоризму (див. Дієту № 10а). Збільшений вміст калію, магнію, ліпотропних речовин, продуктів, що надають лужну дію (молочні, овочі, фрукти). Кулінарна обробка з помірним механічним щаженяям. М'ясо і рибу відварюють. Виключені важко перетравлені страви. Їжу готують без солі. Температура звичайна. Режим харчування: 5 разів на день відносно рівномірними порціями.

Хімічний склад і енергоцінність дієти.

Хімічний склад дієти: білки - 80-90 г (55-60% тварини), жири - 70 г (25-30% рослинні), вуглеводи - 350 г, кухонна сіль - 6-7 г (3-5 г на руки) , вільна рідина - 1,2 л. Енергоцінність дієти - 2300-2400 ккал.

Рекомендовані продукти і страви дієти.

Хліб і борошняні вироби. Хліб пшеничний з борошна 1-го і 2-го сорту, вчорашньої випічки або злегка підсушений; дієтичний солі хліб. Нездобні печиво і бісквіт.

Виключають з дієти: свіжий хліб, вироби із здобного і листкового тіста, млинці, оладки.

Супи. 250-400 г на прийом. Вегетаріанські з різними крупами, картоплею, овочами (краще з подрібненими), молочні, фруктові. Холодний борщ. Супи присмачують сметаною, лимонною кислотою, зеленню.

Виключають з дієти: супи з бобових, м'ясні, рибні, грибні бульйони.

М'ясо та птиця. Нежирні сорти яловичини, телятини, м'ясної і обрізний свинини, кролика, курки, індички. Після зачистки від сухожилля і фасцій м'ясо відварюють, а потім запікають або обсмажують. Страви з рубленого або кускового відвареного м'яса. Холодець з відвареного м'яса. Обмежено - докторська і дієтична ковбаси.

Виключають з дієти: жирні сорти, качку, гуску, печінка, нирки, мізки, копченості, ковбасні вироби, м'ясні консерви.

Риба. Нежирні види - варена або з наступним обсмажуванням, шматком і рубана. Страви з відварних продуктів моря.

Виключають з дієти: жирні види, солону, копчену, ікру, консерви.

Молочні продукти. Молоко - при переносенні; кисломолочні напої, сир і страви з нього з крупами, морквою, фруктами. Обмежені сметана і вершки (тільки в блюда), сир.

Виключають з дієти: солоні і жирні сири.

Яйця. До 1 яйця в день. Не в круту, парові і запечені омлети, білкові омлети, в блюда.

Виключають з дієти: круті яйця, смажені.

Крупи. Страви з різних круп, приготовані на воді або молоці (каші, запечені пудинги та ін.). Відварені макаронні вироби.

Виключають з дієти: бобові.

Овочі. У відварному, запеченому, рідше - сирому вигляді. Картопля, цвітна капуста, морква, буряк, кабачки, гарбуз, томати, салат, огірки. Білокачанна капуста і зелений горошок - обмежено. Зелена цибуля, кріп, петрушка - в страви.

Виключають з дієти солоні, мариновані, квашені овочі; шпинат, щавель, редьку, редис, часник, ріпчаста цибуля, гриби.

Закуски. Салати зі свіжих овочів (терта морква, томати, огірки), вінегрети з рослинною олією, овочева ікра, салати фруктові, з морепродуктами, риба відварна заливна.

Виключають з дієти гострі, жирні і солоні закуски, копченості, ікру риб.

Плоди, солодкі страви, солодощі. М'які стиглі фрукти і ягоди в свіжому вигляді. Сухофрукти, компоти, киселі, муси, самбуки, желе, молочні киселі і креми, мед, варення, нешоколадні цукерки.

Виключають з дієти: плоди з грубою клітковиною, шоколад, тістечка.

Соуси і прянощі. На овочевому відварі, сметанні, молочні, томатні, цибульний з вивареного і підсмаженої цибулі, фруктові підливи. Лавровий лист, ванілін, кориця, лимонна кислота.

Виключають з дієти: соуси на м'ясному, рибному, грибному відварі, гірчицю, перець, хрін.

Напої. Неміцний чай, кавові напої з молоком, фруктові та овочеві соки, відвар шипшини, обмежено - виноградний сік.

Виключають з дієти: натуральна кава, какао.

Жири. Несолоне вершкове і топлене масло. Рослинні масла в натуральному вигляді.

Виключають з дієти: м'ясні і кулінарні жири.

Зразкове меню дієти № 10.

1-й сніданок: яйце не в круту, каша вівсяна молочна, чай.

2-й сніданок: яблука печені з цукром.

Обід: суп перловий з овочами на рослинному маслі (1/2 порції), м'ясо відварне з морквяним пюре, компот із сухофруктів.

Полудень: відвар шипшини.

Вечеря: пудинг сирний (1/2 порції), відварна риба з картоплею відварною, чай.

На ніч: кефір.

Стіл № 10а. При захворюваннях серцево-судинної системи з різко вираженою недостатністю кровообігу (II Б - III ступеня).

Дієта сприяє зниженню енергоцінності їжі за рахунок білків, вуглеводів і особливо жирів. Різко обмежена кількість натрію і рідини. Їжу готують без солі, хліб також без солі. Різко обмежено споживання продуктів і речовин, які збуджують центральну нервову і серцево-судинну системи, дратують печінку і нирки, обтяжують шлунково-кишковий тракт, сприяють метеоризму (екстрактивні речовини м'яса і риби, клітковина, холестерин, жири, чай, кава та ін.) . Необхідні достатня кількість калію, ліпотропних речовин, лужні для організму продукти (молочні, фрукти, овочі). Страви готують у відвареному і протертому вигляді, надають їм кислий чи солодкий смак, ароматизують. Смажені страви заборонені. Виключені холодні і гарячі страви. Режим харчування: 6 разів на день невеликими порціями.

Хімічний склад і енергоцінність дієти.

Хімічний склад дієти: білки - 60 г (60-70% тварини), жири - 50 г (20-25% рослинні), вуглеводи - 300 г (70-80 г цукру і інших солодощів), кухонна сіль виключена, вільна рідина - 0,6-0,7 л. Енергоцінність дієти -1800-1900 ккал.

Рекомендовані продукти і страви дієти.

Хліб і борошняні вироби. Безсольовий пшеничний хліб 1-го і 2-го сорту, підсушений, сухарики з нього. Нездобне печиво. На день - 150 г.

Виключають з дієти: свіжий і інші види хліба, випечені вироби.

Супи. Виключають або призначають 200 г молочного або на овочевому відварі супу з додаванням протертих крупи та овочів.

М'ясо та птиця. Нежирні сорти яловичини, телятини, кролика, курки, індички. Варене, в протертому вигляді і рубане.

Виключають з дієти: жирне, жилаве м'ясо, свинину, баранину, качку, гуску, ковбаси, копченості, консерви.

Риба. Нежирні види; відварна шматком або рублена.

Виключають з дієти: жирні види, солону, копчену рибу, консерви, ікру.

Молочні продукти. Молоко якщо воно не викликає метеоризму. Свіжий протертий сир, суфле, крем, паста з нього; кефір, ацидофілін, кисле молоко; сметана - в страви.

Виключають з дієти: сир.

Яйця. До 1 яйця в день, не в круту, паровий омлет, в блюда.

Виключають з дієти: яйця, смажені.

Крупи. Каші на воді з молоком, суфле з манної, протертих рису, геркулесу і гречаної крупи. Відварна вермішель.

Виключають з дієти: пшоно, ячну, перлову крупи, бобові.

Овочі. Варені і протерті морква, буряк, цвітна капуста, гарбуз, кабачки (пюре, суфле, запечені биточки та ін.), Обмежено - картопля (відварна, пюре), стиглі сирі томати, кріп і зелень петрушки (в страви).

Виключають з дієти: інші овочі.

Закуски. Виключені.

Плоди, солодкі страви, солодощі. Стиглі м'які фрукти та ягоди в сирому вигляді, розмочені курага, урюк, чорнослив і компоти з них. Печені або протерті свіжі яблука. Компот, кисіль, мус, желе, самбуки. Молочний кисіль і желе. Мед, варення, цукор, мармелад, зефір.

Виключають з дієти: плоди з грубою клітковиною, твердої шкіркою, виноград, шоколад, кремові вироби.

Соуси і пряності. На воді, овочевому відварі, молоці, з додаванням томатного, фруктових соків, лимонної кислоти - білий соус, солодкі і кислі фруктові та овочеві. Ванілін, кориця, лавровий лист.

Виключають з дієти: соуси на м'ясному, рибному, грибному бульйонах, жирні соуси, хрін, перець, гірчицю.

Напої. Слабкий чай з лимоном, молоком, кавові напої, свіжо-приготовлені соки з овочів і фруктів, відвар шипшини.


Виключають з дієти: натуральна кава, какао, виноградний сік, газовані напої, квас.

Жири. Свіже вершкове і при перенесенні рафіновані рослинні масла по 5-10 г в блюда.

Виключають з дієти: інші жири.


Зразкове меню дієти № 10а.

1-й сніданок: каша вівсяна молочна протерта, молоко - 100 г.

2-й сніданок: яблука печені з цукром.

Обід: биточки м'ясні парові, пюре картопляне, кисіль.

Полудень: розмоченим курага.

Вечеря: морквяно-яблучні биточки запечені, молоко - 100 г.

На ніч: відвар шипшини.

Стіл № 10і. Показаний при інфаркті міокарда.

Це дієта зі значним зниженням енергоцінності за рахунок білків, вуглеводів і особливо жирів, зменшенням обсягу їжі, обмеженням повареної солі і вільної рідини. З дієти виключені важко засвоюються, що викликають бродіння в кишечнику і метеоризм, багаті на холестерин, тваринними жирами і цукром продукти, екстрактивні речовини м'яса і риби. Корисні продукти, багаті ліпотропні речовинами, вітамінами С, калієм, а також м'яко стимулюють рухову функцію кишечника, що особливо важливо при запорах.

Дієта № 10і складається з 3 послідовно призначаються раціонів. Раціон I необхідний у гострому періоді (1-й тиждень); II - в підгострому періоді (2-3-й тиждень); III - в період рубцювання (4-й тиждень). Раціон I припускає протерті страви, II - в основному подрібнені; III - подрібнені і шматком. Продукти відварюють без солі. Виключають холодні (нижче 15o С) страви і напої. Режим харчування: 6 разів на день при III раціоні, 5 разів на день невеликими порціями при III раціоні.

Хімічний склад і енергоцінність дієти.

I раціон

Хімічний склад дієти: білки - 50 г, жири - 30-40 г, вуглеводи - 150-200 г, вільна рідина - 0,7 0,8 л, калорійність дієти - 1100-1300 ккал; маса раціону - 1,6-1,7 кг; кухонна сіль виключена.

II раціон

Хімічний склад дієти: білки - 60-70 г, жири - 50-60 г, вуглеводи - 230-250 г, вільна рідина - 0,9-1,0 л, калорійність дієти - 1600-1800 ккал; маса раціону - 2 кг; 3 г куховарської солі на руки.

III раціон

Хімічний склад дієти: білки - 85-90 г, жири - 70 г, вуглеводи - 300-320 г, кухонна сіль - 5-6 г, вільна рідина - 1-1,1 л, калорійність дієти - 2100-2300 ккал .; маса раціону - 2,2-2,3 кг; 5-6 г кухонної солі на руки.

Рекомендовані продукти і страви дієти.

Хліб і борошняні вироби. I раціон - 50 г сухарів або підсушеного хліба з пшеничного борошна вищого і 1-го сорту; II раціон - 150 г пшеничного хліба вчорашньої випічки; III раціон - 250 г вчорашнього пшеничного хліба з заміною 50 г його на житній хліб з сіяного борошна (при перенесенні).

Супи. I раціон - 150-200 г; на овочевому відварі з протертими дозволеними крупою і овочами, яєчними пластівцями. II-III раціони - 250 г з добре розвареними крупою і овочами (борщ, борщ, морквяний протертий і ін.); допустимо слабкий знежирений м'ясний бульйон.

М'ясо, птиця, риба. Тільки нежирні види і сорти. М'ясо звільняють від фасцій, сухожилля, шкіри (птах), жиру. I раціон - парові котлети, кнелі, фрикадельки, суфле і ін., Відварна риба (по 50 г нето). II-III раціони - відварні шматком, вироби з котлетної маси.

Молочні продукти. Молоко - в страви і чай. Нежирний кефір та інші кисломолочні напої. Сир протертий, паста, суфле (I раціон), а також пудинги з крупою, морквою, фруктами (II-III раціони). Сметана - для заправки супів. Сир нежирний, несолоний - II-III раціони.

Яйця. I-III раціони - білкові омлети, яєчні пластівці до овочевих бульйонів.

Крупи. I раціон - 100-150 г манної каші, протертою гречаної, геркулесу на молоці; II раціон - 150-200 г рідких, в'язких непротертих каш, 100 г розсипчастої гречаної, запіканки манної; III раціон - 200 г каш, відвареної вермішелі з сиром, запіканки манної з яблуками, пудингу гречаної-сирного.

Овочі. I раціон - 100 г пюре з картоплі, моркви, буряка (окремі страви і гарніри), протертий морквяно-сирний пудинг; II раціон доповнюють цвітною капустою, тертої сирої морквою; III раціон - доповнюють тушкованою морквою і буряком. Маса страв - 150 г.

Закуски. I-II раціони - виключені; III раціон - вимочений оселедець, нежирна шинка, відварні заливні м'ясо і риба, стиглі томати.

Плоди, солодкі страви, солодощі. I раціон - яблучне пюре, желе, муси; чорнослив, курага -розмоченні, пюре; 30 г цукру або меду; II-III раціони доповнюють сирими м'якими фруктами і ягодами, печеними яблуками, компотом, молочним киселем і желе, джемом, меренгами; до 50 г цукру.

Соуси і прянощі. II-III раціони - для поліпшення смаку несолоної їжі - кисло-солодкі фруктові, лимонний і томатний соки, лимонна кислота, ванілін, 3% столовий оцет, соуси на овочевому відварі і молоці, виварений і злегка підсмажену цибулю.

Напої. I раціон - по 100-150 г в день слабкого чаю з лимоном, молоком, кавових напоїв з молоком, відвару шипшини, настою чорносливу, морквяного, бурякового, фруктових соків; II-III раціони - то ж по 150-200 г.

Жири. Вершкове масло і рослинні рафіновані олії - в страви. На III раціоні - 10 г вершкового масла на руки.

Виключні з дієти продукти і страви: свіжий хліб, здоба, борошняні випечені вироби, жирні види і сорти м'яса, птиці, риби, печінку та інші м'ясні суб продукти, ковбаси, консерви, ікра, незбиране молоко і вершки, яєчні жовтки, пшоно, перлова , ячна крупа, бобові, білокачанна капуста, огірки, редиска, цибуля, часник, прянощі, тварини і кулінарні жири, шоколад та інші кондитерські вироби, натуральна кава і какао, виноградний сік.

Зразкове меню I, II і III раціонів дієти № 10і.

I раціон

1-й сніданок: сирна паста - 50 г, каша з геркулесу протерта молочна - 100 г, чай з молоком - 150 г.

2-й сніданок: яблучне пюре - 100 г.


Обід: суп манний на овочевому відварі - 150 г, м'ясне суфле - 50 г, морквяне пюре з рослинним маслом - 100 г, желе фруктове - 100 г.


Полудень: сирна паста - 50 г, відвар шипшини - 100 г.


Вечеря: кнелі рибні - 50 г, гречана каша протерта - 100 г, чай з лимоном - 150 г.


На ніч: відвар чорносливу - 100 г.


II раціон


1-й сніданок: білковий омлет - 50 г, каша манна на фруктовому пюре - 200 г, чай з молоком - 180 г.


2-й сніданок: паста сирна - 100 г, відвар шипшини - 100 г.


Обід: борщ вегетаріанський з рослинним маслом - 250 г, м'ясо відварне - 55 г, картопляне пюре - 150 г, желе фруктове - 100 г.


Полудень: яблука печені - 100 г.


Вечеря: риба відварна - 50 г, пюре морквяне - 100 г, чай з лимоном - 180 г.


На ніч: кефір нежирний - 180 г.


III раціон


1-й сніданок: масло вершкове - 10 г, сир - 30 г, каша гречана - 150 г, чай з молоком - 180 г.


2-й сніданок: сир з молоком - 150 г, відвар шипшини - 180 г.

Обід: суп вівсяний з овочами - 250 г, курка відварна - 100 г, буряк тушкована в сметанному соусі - 150 г, яблука свіжі - 100 г.

Вечеря: риба відварна з картопляним пюре - 85/150 г, чай з лимоном - 180 г.

На ніч: кефір - 180 г.

Стіл № 10с. Показаний при атеросклерозі з поразкою судин серця, головного мозку або інших органів, ішемічної хвороби серця, зумовленої атеросклерозом, гіпертонічною хвороби на тлі атеросклерозу.

Це дієта з зменшеним вмістом тваринного жиру і легкозасвоюваних вуглеводів. Білки відповідають фізіологічній нормі. Ступінь зменшення жирів і вуглеводів залежить від маси тіла (два варіанта дієти див. Нижче). Обмежені кухонна сіль, вільна рідина, екстрактивні речовини, холестерин. Збільшений вміст вітамінів С і групи В, ліноленової кислоти, ліпотропних речовин, харчових волокон, калію, магнію, мікроелементів (рослинні масла, овочі і плоди, морепродукти, сир). Страви готують без солі, їжу підсолюють за столом. М'ясо і рибу відварюють, овочі і плоди з грубою клітковиною подрібнюють і розварюють. Температура їжі звичайна.

Хімічний склад і енергоцінність дієти.

Перший варіант дієти: білки - 80 г (50-55% тварини); жири - 70-80 г (35% рослинні), вуглеводи - 350-400 г (50 г цукру); енергоцінність дієти 2400-2500 ккал.

Другий варіант дієти - при супутньому ожирінні: білки - 80 г; жири - 70 г, вуглеводи - 250-300 г (цукор виключають); енергоцінність дієти 1900- 2100 ккал; вільна рідина - 1,2 л. Кухонна сіль - 8-10 г, холестерин - 300 мг.

Режим харчування 5 разів на день невеликими порціями.

Рекомендовані продукти і страви дієти.

Хліб і борошняні вироби. Пшеничний з борошна 1-2-го сорту, житній з борошна сіяного, обдирного; зерновий, докторський хліб. Сухе нездобне печиво. Випечені вироби без солі з сиром, рибою, м'ясом, додаванням мелених пшеничних висівок, соєвого борошна.

Виключають з дієти: вироби із здобного і листкового тіста.

Супи. Овочеві (щі, борщ, борщ), вегетаріанські з картоплею і крупою, фруктові молочні.

Виключають з дієти: м'ясні, рибні, грибні бульйони, з бобових.


М'ясо та птиця. Різні види м'яса і птиці тільки нежирних сортів, у відварному і запеченому вигляді, шматком і рубані.

Виключають з дієти: жирні сорти, качку, гуску, печінка, нирки, мізки, ковбаси, копченості, консерви.

Риба. Нежирні види, відварна, запечена, шматком і рубана. Страви з морепродуктів (морський гребінець, мідії, морська капуста та ін.).

Виключають з дієти: жирні види, солону, копчену рибу, консерви, ікру.

Молочні продукти. Молоко і кисломолочні напої, зниженої жирності, сир 9% жирності та нежирний, страви з нього, нежирний, мало-солоний сир; сметана - в страви.

Виключають з дієти: солоний і жирний сир, жирні вершки, сметану і сир.

Яйця. Білкові омлети; яйця в см’ятку - до 3 штук на тиждень. Обмежують: жовтки яєць.

Крупи. Гречана, вівсяна, пшоно, ячна та ін. - розсипчасті каші, запіканки, крупники. Обмежують: рис, манну крупу, макаронні вироби.

Овочі. Різні страви з капусти всіх видів, буряків, моркви - подрібнених, кабачків, гарбуза, баклажанів, картоплі; зелений горошок у вигляді пюре. Свіжі огірки, томати, салат, зелень.

Виключають з дієти: редьку, редис, гриби.

Закуски. Вінегрети і салати з рослинним маслом, включенням морської капусти, салати з продуктами моря, відварні заливна риба і м'ясо, вимочений оселедець, нежирний мало-солоний сир, дієтична ковбаса, нежирна шинка.

Виключають з дієти: жирні, гострі і солоні продукти, ікру, консерви закусочні.

Плоди, солодкі страви, солодощі. Фрукти і ягоди в сирому вигляді, сухофрукти, компоти, желе, муси, самбуки (напівсолодкі або на замінниках цукру). Обмежені або виключені (при ожирінні): виноград, родзинки, цукор, мед (замість цукру), варення.

Виключають з дієти: шоколад, кремові вироби, морозиво.

Соуси і пряності. На овочевому відварі, заправлені сметаною, молочні, томатні, фруктово-ягідні підливи. Ванілін, кориця, лимонна кислота. Обмежено - майонез, хрін.

Виключають з дієти: м'ясні, рибні, грибні соуси, гірчицю, перець.

Напої. Неміцний чай з лимоном, молоком; слабкий кава натуральна, кавові напої, соки овочеві, фруктові, ягідні. Відвар шипшини і пшеничних висівок.

Виключають з дієти: міцний чай і кава, какао.

Жири. Вершкове і рослинне масла - для приготування їжі, рослинні - в страви. Дієтичне масло.

Виключають з дієти: м'ясні і кулінарні жири.

Зразкове меню дієти № 10с.

1-й сніданок: пудинг з нежирного сиру, каша гречана розсипчаста, чай.

2-й сніданок: яблуко свіже.

Обід: суп перловий з овочами на рослинному маслі, биточки м'ясні парові, морква тушкована, компот.

Полудень: відвар шипшини.

Вечеря: салат овочевий з морською капустою і рослинним маслом, риба, запечена під молочним соусом, відварну картоплю, чай.

На ніч: кефір.


СпоживачамСпеціалістам Партнерам
Authorization
*
*
*
*
*
*
Password generation